Am ajuns la Kusadasi

Am ajuns la Kusadashi. Dupa un drum lung si istovitor suntem la Adakule, un loc primitor
crescut parca din stanca si pe care l-am gasit intre stanci si piatra cu fata catre soare, catre mare si catre lumea larga. Desi calatori osteniti nu ne-am cautat odihna pana nu am coborat la apa albastra si limpede a Marii Egee.
Ne-am bucurat impreuna de soarele de septembrie, am inotat impreuna cei care am avut curaj sa raspundem chemarii valurilor mereu miscatoare, am avut timp sa povestim la nesfarsit, sa privim apusurile de pe terasele de deasupra marii, am legat prietenii noi, ne-am facut vise noi.
Aici e locul care ne-a imbiat sa privim doar inainte.
Am vrut apoi cu totii sa vedem vestitul Kusadashi. Acest loc seamana doar cu Kusadashi. Tot orientul si occidentul s-au intalnit aici. Localnicii sunt proverbiali de ospitalieri, ne-au lasat sa le descoperim traditiile lor care au rezistat timpului, ne-au oferit marfurile lor, ne-au imbiat cu tot ce ar putea avea cineva de trebuinta sau doar ca amintire.
Si daca tot ai ajuns in coltul acesta de lume trebuie sa-ti doresti sa pasesti si la Pamukale. Si am ajuns. Albul muntelui de calcar, travertinele cu apa calda, numite si piscinele zeilor ne-au uimit pe toti. Am privit cu totii fermecati aceasta minune, am pasit desculti pe muntele alb, prin apa fierbinte si binefacatoare oferita in dar de natura. Am imortalizat cu totii aceste locuri, ca sa putem duce cu noi acasa macar ceva din aceasta minunatie. Apoi am vrut sa ne imbaiem in Piscina Cleopatrei dornici si noi, ca si Cleopatra odinioara sa ramanem mereu tineri.
Am vazut Efesul, am pasit in Hierapolis, am privit amfiteatrul si vestigiile romane. Ruine fierbinti si stravechi de mii de ani ne-au dus cu gandul la cei ce au trait in acest colt de lume, parca inca simti in aer prezenta celor ce au scris istoria, a acelora carora sfintii apostoli le-au calcat meleagurile, le-au dat invatatura crestina si le-au scris epistolele nemuritoare.
Aceste locuri sunt unice, au incarcatura istorica ne duc cu gandul la inceputurile lumii. Prezentul e minunat si odihnitor, parca freamatul lumii nu ne-a mai ajuns si aici, aici ajung doar alti calatori veniti de pe mare si de pe uscat nerabdatori sa descopere si ei locuri si lucruri despre care doar au auzit.
Si pentru noi timpul se scurge repede. Aceste locuri vor ramane doar o experienta unica, dar ori de cate ori ne vom aminti sau vom auzi de acestea vom putea spune fiecare dintre noi “am fost si eu acolo”.

Semidia Tosun,
Assistant Saphire Director

 

Leave a Reply