O doza de Vitamina D prin expunerea la soare

A venit vara! Sa ne bucuram de soare si de beneficiile lui! Unul dintre beneficiile razelor de soare este faptul ca ne asigura doza optima de vitamina D, una dintre cele mai importante vitamine pentru corp, cu rol deosebit in dezvoltarea si mentinerea sanatoasa a sistemului osos.
Cum anume ne ajuta soarele? La nivelul pielii se afla precursuri ai vitaminei D (provitamine D). In timpul expunerii la soare, precursorul vitaminei D din piele se transforma in vitamina D sub actiunea razelor ultraviolete. Iar aceasta este principala noastra sursa de vitamina D.
Surse alimentare de vitamina D de origine vegetala sunt foarte putine, ne putem baza mai mult pe cele de origine animala: pestele (somon, ulei de ton, sardine, cod), galbenusul de ou, ficatul de vitel, untul, iaurtul. In anotimpurile reci, cand nu ne expunem pielea suficient la soare, avem nevoie fie sa consumam multe alimente bogate in vitamina D, fie sa luam suplimente alimentare cu aceasta vitamina.

De ce este vitamina D atat de importanta? Vitamina D se afla intr-o relatie stransa cu calciul: ea creste absorbtia calciului si fosforului la nivelul intestinului, stimuleaza reabsorbtia lor la nivel renal si optimizeaza mineralizarea osoasa in timpul procesului de crestere. Pentru a fi asimilat de organism si folosit eficient în procesul metabolic, calciul are nevoie de asocierea cu vitamina D. Calciul si vitamina D sunt doua elemente esentiale in dezvoltarea si mentinerea sanatoasa a organimului nostru. Calciul este important in buna functionare a sistemului muscular si in buna transmitere a impulsurilor nervoase, iar impreuna cu vitamina D este esential pentru buna dezvoltare a oaselor si dintilor. Hipovitaminoza D (carenta de vitamina D) determina la copil rahitismul, boala metabolica generala caracterizata printr-o tulburare de mineralizare a osului, aparuta in perioada de crestere, care in formele grave poate duce la deformari osoase. Acesta este motivul pentru care medicul recomanda tuturor copiilor pana la varsta de 1 an – 1 an si jumatate, zilnic vitamina D, de obicei sub forma de picaturi orale.  La adulti, carenta vitaminei D determina osteomalacia, echivalentul rahitismului la copil. Sunt vizate persoanele in varsta care se expun insuficient la soare, care au un aport inadecvat de produse alimentare bogate in vitamina D si nici nu iau suplimente alimentare cu aceasta vitamina, persoane care sufera de o malabsorbtie intestinala (afectiuni gastro-intestinale cronice) sau ca reactie adversa a unor medicamente luate constant (exemplu tratamentul anticonvulsivant). La copiii peste varsta de 2-3 ani si la adulti, expunerea obisnuita la soare furnizeaza in cele mai multe cazuri cantitatile necesare de vitamina D. Doar iarna, cand suntem privati de actiunea benefica a razelor solare, putem avea nevoie de suplimente cu vitamina D si eventual cu calciu. Doza recomandata pentru toate varstele este de 400-800 UI/zi vitamina D. Persoanele cu carenta de calciu trebuie sa asocieze suplimentelor alimentare cu calciu si suplimente cu vitamina D, pentru o asimilare buna a calciului in organism. In prezent, se gasesc pe piata suplimente ce le contin pe amandoua, calciu si vitamina D. Aceasta asociere poate fi evitata doar vara, cand corpul nostru produce cantitatile necesare de vitamina D prin expunerea la soare. Prin expunere la soare nu intelegem neaparat plaja; expunerea doar a mainilor, bratelor si a fetei, in timpul plimbarilor, furnizeaza, in cele mai multe cazuri, cantitatile necesare de vitamina D. Sa profitam deci de vremea frumoasa, de binefacerile razelor de soare, nu numai pentru a avea un bronz frumos, ci si pentru a ne asigura un sistem osos sanatos si o viata sanatoasa.

DOANDES FLORINA MARINELA
Medic rezident pediatru

Leave a Reply